Enjin Gas & Turbin Gas Hijau Kawasaki

Kawasaki adalah penyedia penyelesaian
terkemuka untuk penjanaan
bersama dan pasaran kuasa terpencar.

Gas turbin dan enjin gas Kawasaki direka untuk memberi
kecekapan tenaga yang tinggi, operasi yang boleh dipercayai dan juga mesra alam.

About Kawasaki

Tentang Kawasaki

Sejarah turbin gas Kawasaki bermula dengan pembangunan enjin jet pada 1943. Pada tahun 1973, kami membangunkan turbin gas domestik pertama di Jepun dengan memanfaatkan teknologi penghasilan kami yang sangat maju. Sebagai perintis dalam turbin gas dan enjin gas, kami telah memenuhi keperluan ramai pelanggan di serata dunia kira-kira selama 50 tahun.
Sehingga kini, Kawasaki telah menghantar sebanyak 12,500 unit Turbin Gas Hijau Kawasaki ke seluruh dunia, dengan bahagian pasaran melebihi 70% di Jepun dalam segmen 30,000KW ke bawah.

Enjin Gas Hijau Kawasaki pula telah dibangunkan berasaskan keupayaan teknologi Kawasaki dalam enjin marin yang telah terbukti sekian lama. Enjin Gas Hijau Kawasaki mampu mencapai sehingga 51% kecekapan tenaga. Ia adalah kecekapan yang tertinggi di dalam kelas 8MW dengan bahagian pasaran lebih daripada 80% di Jepun.

01

Mencapai sasaran ekonomi perniagaan dengan operasi fleksibel dan dioptimumkan.

02

Menyediakan bekalan tenaga yang stabil dan cekap (untuk pasaran.)

03

Melaksanakan operasi yang sudah dirancang dengan peralatan yang sangat dipercayai.

01

Mengurangkan dan mengoptimumkan kos utiliti

02

Menjana tenaga elektrik yang selamat dan menetapkan Pelan Kesinambungan Perniagaan (Business Continuity Plan, BCP)

03

Meningkatkan kemampanan dan prestasi alam sekitar

01

Pelepasan CO2 harus dikurangkan.

02

Pelupusan gas dengan pembakaran hendaklah dikurangkan.

03

Fasiliti penjanaan kuasa harus dipertingkatkan tetapi terdapat kekangan kawasan dan wajaran.

Kenapa memilih Kawasaki?

Reason 01

Mempunyai pelbagai produk dan rekod prestasi yang terbukti untuk memberi solusi yang tepat dan jitu

awasaki Heavy Industries, Ltd adalah syarikat kejuruteraan yang komprehensif, mempunyai kepakaran dan kemampuan teknikal dalam pembuatan yang berakar umbi dalam pelbagai bidang perniagaan.
Dengan memanfaatkan sepenuhnya keupayaan teknologi, kami membangunkan dan mengeluarkan sendiri turbin gas dan enjin gas.
Oleh itu, kami mempunyai kefahaman yang sangat mendalam tentang fungsi dan prestasi turbin gas dan enjin gas kami.
Perkara ini membolehkan kami mencadangkan solusi terbaik untuk memenuhi pelbagai kehendak pelanggan kami.

Reason 02

Mencapai operasi perniagaan optimum melalui produk yang sangat boleh dipercayai dan cekap.

Turbin Gas Hijau Kawasaki dengan kecekapan terma keseluruhan melebihi 80% dan Enjin Gas Hijau Kawasaki dengan kecekapan elektrik sebanyak 51% menjana kuasa eletrik dan haba pada masa yang sama menggunakan bahan api yang rendah. Hasilnya, ia mampu mencapai penjimatan tenaga dan memberi penjimatan pada kos operasi.
Tambahan pula, di kawasan yang mempunyai sumber kuasa yang tidak stabil, produk kami mampu memberi tenaga elektrik dan haba yang lebih stabil, boleh dipercayai dan mampan terhadap operasi perniagaan pelanggan kami.

Reason 03

Menyumbang kepada penggunaan Karbon Rendah dan Penyahkarbonan melalui Produk dengan Prestasi Alam Sekitar Tinggi

Turbin Gas Hijau Kawasaki yang dilengkapi pembakar Pelepasan Rendah Kering (Dry Low Emission, DLE) mencapai prestasi alam sekitar yang tinggi dengan pelepasan NOx kurang daripada 52.5 ppm*.
Demi memenuhi permintaan masyarakat neutral karbon, KAWASAKI telah membangunkan teknologi pembakaran proprietari yang menggunakan hidrogen atau gas asli sahaja mahupun mana-mana campuran dua bahan tersebut.
(*O₂=0%)

Reason 01

Reason 02

Reason 03

Pengurangan kos dan pelepasan CO2 melalui sistem penjanaan bersama

Sistem penjanaan bersama mendorong turbin gas atau enjin gas dengan menggunakan sumber tenaga primer sebagai bahan bakar dan menjana pelbagai tenaga sekunder secara berterusan seperti bekalan elektrik dan haba berguna (contohnya stim, air sejuk dan panas).
Berbanding sistem tenaga konvensional, sistem penjanaan bersama berupaya mengurangkan kos utiliti dan pengurangan pelepasan CO2.
Kawasaki memberi penyelesaian yang optimum dalam memenuhi pelbagai kehendak pelanggan kami dengan pelbagai rangkaian produk dengan kuasa di antara 1,500KW hingga 30,000KW.

Untuk merangsang pengurangan kos dan kesan pengurangan CO2 dengan memperkenalkan sistem penjanaan bersama.

Kajian Kes

Perniagaan bekalan tenaga Enjin gas

Berkprai

Konfigurasi dan operasi optimum "Kitaran Hibrid"

Pengendali loji kuasa Thailand bernama Berkprai Cogeneration Co., Ltd., telah memesan 3 units KG-18-V, merupakan loji kuasa 100 MW yang memanfaatkan penggunaan sistem kitaran gabungan hibrid enjin gas dan turbin gas, yang mempunyai sangat sedikit contoh walaupun pada skala global.
Cabaran terbesar untuk loji tenaga ini adalah memperkenalkan peralatan penjanaan kuasa dengan konsep mesra alam yang terbaik dan juga berupaya menjana kuasa dengan cekap dan stabil sebagai tindak balas kepada permintaan kuasa tertinggi di siang dan malam yang berbeza dengan operasi yang fleksibel dan optimum.
Setiap enjin gas yang dipesan untuk projek ini mempunyai keluaran penjanaan sebanyak 7,800 kW dan pengendali loji akan menggunakan kuasa tersebut semasa waktu permintaan puncak pada waktu siang dengan mengguna peralatan yang cekap terkemuka dunia dan juga fleksibiiti tinggi yang dicirikan oleh operasi permulaan dan penutupan dengan pantas. Kuasa elektrik yang dijana akan dijual kepada Pihak Berkuasa Penjanaan Elektrik Thailand (Electric Generating Authority of Thailand, EGAT) yang dikendalikan oleh pihak kerajaan.
Penjimatan sehingga RM 8 juta setiap tahun dengan sistem Penjanaan kuasa bersama dan memperoleh pulangan pelaburan di dalam masa 5 tahun
Penjanaan kuasa perIndustrian Turbin gas

IOI Acidchem

Penjimatan sehingga RM 8 juta setiap tahun dengan sistem Penjanaan kuasa bersama dan memperoleh pulangan pelaburan di dalam masa 5 tahun

Lama sebelum tahun 2010, IOI Acidchem telah menerokaa kemungkinan untuk menerapkan sistem Penjanaan bersama di kilangnya sebagai cara meningkatkan kecekapan keseluruhan kilang dan mengurangkan kos operasi secara serentak, di samping menggantikan dandang tua dan infrastruktur lain yang sudah berusia. Akhirnya masa yang ditunggu-tunggu tiba pada tahun 2014, apabila bekalan gas ke loji akhirnya menjadi stabil digandingkan dengan pengenalan Elaun Cukai Pelaburan Hijau (Green Investment Tax Allowance, GITA) oleh Kerajaan Malaysia di bawah peruntukan Bajet 2014, yang mengenal pasti Teknologi Hijau sebagai salah satu pemacu ekonomi masa depan negara.

Mengetahui bahawa Kawasaki sentiasa berada di barisan hadapan dalam menggalakkan sistem Penjanaan kuasa bersama yang boleh dipercayai, lebih-lebih lagi selepas penubuhan Kawasaki Gas Turbine Asia (KGA) pada tahun 2005. IOI Acidchem telah memilih Penjana Turbin Gas Kawasaki GPB80D untuk sistem Penjanaan kuasa bersama, menandakan sistem Penjanaan kuasa bersama Turbin Gas pertama yang beroperasi dalam industri Oleokimia Malaysia.

Sistem Penjanaan bersama di IOI Acidchem berjalan selari dengan grid yang dilengkapi penunu tambahan untuk menjana wap tambahan, dandang pakej siap sedia panas sebagai sandaran. Penjanaan bersama ini boleh mencapai sehingga kecekapapan tenaga keseluruhan 93%, bukan sahaja ia telah membantu IOI Acidchem berjimat sehingga RM 8 juta setiap tahun tetapi teknologi juga telah meningkatkan daya tahan loji dan telah mengurangkan pelepasan CO2 dengan ketara, seterusnya melindungi manfaat persekitaran kita.

Pelaburan yang sangat berbaloi. Kurang daripada 5 untuk memperoleh pulangan pelaburan!

My. HY Tan
Pengurus Utiliti
Dua perkataan untuk Kawasaki - Kepercayaan & Kebolehpercayaan!
Penjanaan kuasa perindustrian Turbin gas

Sime Darby

Dua perkataan untuk Kawasaki - Kepercayaan & Kebolehpercayaan!

Apabila bercakap tentang sistem Pendinginan Penjanaan Bersama Gas, Tractors Malaysia (Sime Darby Industrial) adalah salah satu penerima pakai awal di Malaysia, manakala banyak sektor komersial masih bergantung pada kaedah pendinginan udara konvensional.
Dengan pemasangan sistem Penjanaan bersama Turbin Gas GPB15 di Kompleks Kejuruteraan Traktor (Tractors Engineering Complex, TEC), ia memberi kemudahan kepada kompleks dengan sekitar 1.3 MW bekalan elektrik dan juga 1,000 USRT air dingin. Air dingin dijana melalui pendingin Penyerapan Dipanaskan Stim Kawasaki, yang mana stim dikeluarkan dari Penhana Stim Pemulihan Haba (Heat Recovery Steam Generator, HRSG), yang mengambil haba dari ekzos Turbin Gas. Turbin Gas GPB15 berupaya dimulakan dan dihentikan setiap hari mengikut permintaan waktu bekerja biasa TEC. Ia telah berjalan selama lebih daripada 20 tahun dan masih akan berjalan dan merupakan bukti kebolehpercayaan yang sangat tinggi dan hayat perkhidmatan yang panjang bagi Turbin Gas Kawasaki, dan Pendingin Penyerapan.
Akhir sekali dan tidak kurang pentingnya, projek ini menerajui kerjasama antara KGA dan Sime Darby Energy Solutions untuk pasaran Penjanaan Bersama Malaysia. Kerjasama jujur yang terhasil dengan ahli gabungan yang betul boleh membawa ke arah impak yang luar biasa terhadap kejayaan perniagaan. Kawasaki dan Sime Darby Energy Solutions yang telah menjadi rakan niaga selama bertahun-tahun telah menjalinkan kerjasama sepanjang hayat. Sepanjang perjalanan tersebut, kami telah mencipta bersama-sama perkhidmatan perhubungan yang cemerlang pada asas yang berdasarkan integriti, ketelusan, kejujuran, kemurahan hati, kecerdasan dan tenaga. Kami percaya ciri-ciri ini akan membawa kami kepada lebih banyak kerjasama dan usaha mantap pada tahun-tahun yang akan datang sebagai rakan kongsi sepanjang hayat.

Dua perkataan untuk Kawasaki - Kepercayaan & Kebolehpercayaan!

Dr. Lim Daw Yuen
Pengurus Besar
Kadar Penggunaan sistem Penjanaan kuasa bersama yang tinggi
Penjanaan kuasa perindustrian Turbin gas

Yokohama

Kadar Penggunaan sistem Penjanaan kuasa bersama yang tinggi

Kami telah mencapai Kadar penggunaan loji kuasa penjanaan bersama yang tinggi disebabkan oleh turbin gas KHI yang boleh dipercayai. Bahkan dalam keadaan masalah grid, kami masih mampu untuk terus membekalkan kuasa elektrik kepada para pelangan memandangkan turbin gas digunakan diperasi secara "island mode". Di samping itu,kami telah mengurangkan masa terhenti disebabkan oleh respons segera pekerja-pekerja KGA terhadap permintaan kami sekiranya berlaku masalah turbin gas.

Takayuki Sawada
Pengurus Teknikal, NS-OG Energy Solutions (Thailand) Ltd.

*KHI adalah singkatan bagi Kawasaki Heavy Industries
*KGA adalah singkatan bagi Kawasaki Gas Turbine Asia (Malaysia)
Loji Janakuasa Kitaran Gabungan 100MW Kelas Yang Pertama Dibangunkan Oleh Kawasaki
Perniagaan bekalan tenaga Loji Janakuasa Kitaran Gabungan (CCPP)

Loji Janakuasa South Kashima

Loji Janakuasa Kitaran Gabungan 100MW Kelas Yang Pertama Dibangunkan Oleh Kawasaki

Konsep CCPP ini menggunakan model L30 yang mampu menjana 30MW kuasa elektrik yang dibangunkan di Jepun. Model ini mempunyai kecekapan tenaga yang tertinggi di antara semua model Gas Turbine Kawasaki.
Projek loji CCPP yang baru sudah selesai ini menjana 107 MW kuasa terletak di Kamisu, Ibaraki di mana peralatan utamanya dijankan oleh 3 unit L30 Gas Turbin, 3 wap mesin dandang dan 1 stim turbin semuanya dicipta oleh Kawasaki. Loji ini menggunakan sistem di mana fungsinya termasuksistem penjanaan kuasa bersama berupaya meghasilkan elektrik dan stim yang fleksibel bergantung kepada keperluan pengguna.Kawasaki membina loji kuasa ini berdasarkan kontract projek menyeluruh termasuk rekaan loji dan juga pembekal peralatan dan pemasangan semua peralatan.
Kashima South Joint Power Corporation adalah pengendali Kashima Joint Power Station, pusat tenaga untuk Kashima Eastern Industrial Complex, dan bertanggungjawab untuk membekal tenaga eletrik dan stim di kilang sekitar.
Semasa ujikaji prestasi, loji CCPP ini berjaya mencapai kecekapan tenaga lebih daripada 90% Dengan ini, usaha untuk mencapai pelepas carbon sifar di telah dipecut dengan laju. Secara puratanya, permintaan untuk tenaga cekap tinggi semakin meninggi, Kawasaki mengambil kesempatan teknologi CCPP miliknya dan pelbagai peralatan cekap tenaga untuk membangunkan bisnes tenaga dan alam sekitarnya. Melalui usaha ini, syarikat ini menyumbang kepada pembinaan masyarakat sejagat yang mapan di masa depan sementara memenuhi permintaan pelanggan dengan memberi sistem penyelesaian menyeluruh termasuk penjanaan elektrik dan tenaga.